Elikadurari buruzko artikuluak

Eroski Consumer

Zurekin, ogia eta tipula

Minbizien % 40 bizitza-ohitura osasungarrien bidez saihestu daiteke

2017/03/07 | ARANTZA GONZÁLEZ ARRATIBEL, AECC

Nola jakin ea nire pisua egokia den Gizentasuna neurtzeko, medikuek gorputz-masaren indizea (IMC) izenez ezagutzen den eskala bat erabiltzen dute. Modako dendetako neurriak ez dira fidagarriak! IMCa seguruenik ezagutuko duzun oso eragiketa bakun baten bidez kalkulatzen da: IMC * = Pisua (kilotan...

Gehiago irakurri

Dieta osasuntsua: Kontrolatu ahal dut nire asetasun sentsazioa?

Asetasun sentsazioa ateratzen da ikuste estimulu eta estimulu olfatibo ugarietatik, eta elikagaien osaketatik

2017/02/22 | ISABEL MEGÍAS

Estimulu organoleptikoak (bisualak, olfatiboak) gosea eta asetasuna erregulatzen duten mekanismoetako batzuk dira. Estimulu hauek nerbio erreakzio batzuk eragiten dituzte, garunean jateko desioa bultzatzen edo gutxitzen dutenak. Baina zuzenean digestio-hoditik datozen estimuluek ere mekanismo...

Gehiago irakurri

Garuna elikatzea: edoskitzearen garrantzia

Haurtxoaren dieta klabea da haren garunaren garapenarentzat, eta ama-esneak oinarrizko paper bat jokatzen du

2017/02/20 | Katherine Echeverría / Noelia Martínez / Evelyn Peña, Universidad de Murcia

Jarraitudieta orekatu eta egoki batekin amagandiko edoskitzearen ondoren,beharrezko eskakizun nutrizionalak haurrarentzat dituena, horrek era positiboan eragiten du haren garapen kognitiboan. Garapen horretan inpaktu gehien duten mantenugaiak hauek dira: proteinak, burdina, iodoa, zinka, omega 3ko...

Gehiago irakurri

Azukrea ez da arazo bakarra

Produktu bat ez da osasungaitza daukan azukre kantitateagatik bakarrik, baizik baita haren profil nutrizionala pobretzen duten beste osagai batzuengatik ere.

2017/02/15 | AITOR SÁNCHEZ GARCÍA

Fokua galdera honetan jartzea, azukre gehiegikeriak albisteak eta telebistako programazioan espazioa hartzea, albiste on bat da. Populazioak informazioa izatea egunero hartzen duen publizitatea egiaztatzeko, eskertzekoa da. Baina horrek ez digu pentsarazi behar gaur egungo elikadurako arazo...

Gehiago irakurri

Modako zukuak

Cold press edo hotzean prentsatutako zukuak arriskurik gabe har daitezke, kontuan izanda haren osaera nutrizionala eta fruituak eta barazkiak hartzeko era hoberena haren forma freskoa dela.

2017/02/13 | ISABEL MEGÍAS

Fruta eta barazkiak Elikadurarekin erlazionatutako zenbait elkartek, erakundek eta sozietate zientifikok gomendatzen dute dietak gutxienez eduki ditzala bost fruta errazio egunean, barazki edo ortuari errazio.. Are gehiago, Osasunerako Mundu Erakundeak(OMEk)bi elikagai mota horien kontsumoa...

Gehiago irakurri

Nola eragiten dio dietak amaren esnearen zaporeari

Elikagai batzuk amaren esnearen zaporea alda dezakete, nahiz aldaketa hauek txikiak diren eta emakume batetik bestera aldatzen diren

2017/02/02 | AITOR SÁNCHEZ GARCÍA

Esnearen zaporea aldatzen duten konposatuak Giza-esnea ez da fluido bat, beti homogeneo eta berdin-berdina. Ama-esnearen osaketa etengabe aldatzen da, haurtxoaren beharretara moldatuz. Baina haren zaporea beti bera al da? Ez, ama-esnearen zaporeak gorabeherak ditu osaketaren aldaketa horiei...

Gehiago irakurri

Nola jan barazkiak?

Plateren originaltasuna eta txikienak janari prestaketan jartzea oinarrizko alderdiak dira haien eguneroko kontsumoa areagotzeko

2017/01/26 | ASEVEC

Ikerketa batzuek seinalatzen dute kaltzioaren zapore mingotsa, zenbait barazkitan agertzen dena, espinaketan, azelgetan, azan, tipulan, karduan edo brokolian,faktoreetako bat izan daitekeela, maila sentsorialean, haiek ez kontsumitzea eragiten duena. Bestetik, adituek barazkiak eguneroko dietan...

Gehiago irakurri

Osasungarriak al dira istanteko fideo txinatarrak?

Jadanik prestatuta dauden fideoek gatz kopuru handia dute eta nutrizionalki ez dira oso interesgarriak.

2017/01/25 | AITOR SÁNCHEZ GARCÍA

Zer daramate fideo txinatarrek? Orokorrean, aldaketekin markaren eta zaporearen arabera, batez ere fideoak (% 85 eta % 90ren artean) dituzte ondorengo hauekin nahasirik: zereal finduak kalitate baxuko gantz motaren bat (gantz begetal finduak edo baita gantz hidrogenatuak ere) eta zapore-emaileak...

Gehiago irakurri

Neguko afari beroak eta arinak

Eskakizun nutrizionalak ez dira asko aldatzen uda eta neguaren artean, beraz, hilabete hotzetan aukera beroak, eta aldi berean arinak aurkitzea komeni da.

2017/01/18 | ISABEL MEGÍAS

Afaria eguneko azken otordua da. Gure herrialdean, 20:00 eta 22:30 h artean hartzen da, hau adinaren, osaketa familiarraren, laneko txanden eta egunean zehar pertsona bakoitzak duen antolamenduaren arabera aldatu daiteke. Dena den, atsedenaldi mesedegarri bat lortzeko aholkatzen da afaltzeko ordua...

Gehiago irakurri

Argaltzeko dietak: zeintzuk jarraitu eta zeintzuk saihestu?

Modan jarri diren argaltzeko dieta edo metodo batzuk arriskutsuak izan daitezke osasunarentzat

2017/01/09 | ISABEL MEGÍAS

Obesitate-tasak handitzen ari dira herrialde gehienetan, gero eta elikagai gehiago dagoelako eskuragarri, kaloria-eduki altuko elikagai (gantzetan eta azukrean aberatsak) gehiago ahoratzen ditugulako eta jarduera fisikoa gutxituz doalako. Mugimendu gutxi eskatzen duten lanpostuek, garraiobide...

Gehiago irakurri